Vrachtautorijbewijs

Opleiding rijbewijs C

De opleiding voor het vrachtauto rijbewijs is een beroepsopleiding.

Vrachtwagenrijbewijs

Aanvullende voorwaarden Covid-19

  • Niet met meer dan drie personen in een voertuig, tenzij onderlinge afstand tenminste 1,5 m is, ook bij in- en uitstappen.
  • Bedieningsmiddelen (deurhendels, stuur, versnellingspook, handrem, spiegels, hoofdsteun, sluiting veiligheidsgordel, stoelknoppen, touchscreen, etc.) worden door de instructeur na elke leerling gedesinfecteerd met alcoholdoekjes of schoonmaakalcohol in andere vorm.
  • Vermijd fysiek contact, houd onderling tenminste 1,5 m afstand buiten de auto.
  • Mondkapje is verplicht. Leerlingen moeten zelf zorg dragen voor deze beschermingsmaterialen.Alle uitslagen van theorie-examens voor de categorie C, waarvan de de geldigheid vervalt in de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 april 2021, blijven in ieder geval tot en met 30 september 2021.

We kunnen 2 type chauffeurs onderscheiden; chauffeurs die beroepsmatig het vak uitoefenen en dus in het bezit moeten zijn van het vakbekwaamheidsdiploma en chauffeurs die niet beroepsmatig op een vrachtauto rijden of graag een camper besturen.

Het rijbewijs voor de chauffeur die geen beroepsmatige werkzaamheden verricht bestaat uit 2 theorie examens(RV1 en V2) en 1 praktijkexamen. Als exameneis geldt dat u in het bezit bent van een geldig rijbewijs B en een eigen verklaring van het CBR. Het CBR geeft de verklaring af aan de hand van een medische keuring welke uitgevoerd dient te worden door een Arbo-arts.

Het rijbewijs voor de vakbekwame (beroeps)chauffeur bestaat uit 3 theorie-examens(RV1,V2,V3) en 3 praktijkgerichte examens (praktijkexamen C, toets laden/lossen, toets afgesloten terrein).

Theorie-examen (voor beide rijbewijzen noodzakelijk)
RV1, een gecombineerd examen van Verkeersregels en Techniek
V2, een examen mbt administratie

Vakbekwaamheid:

V3, een case studie met betrekking tot administratie (alleen van toepassing voor het vakbekwaamheidsdiploma)

Toets Laden/lossen (alleen van toepassing voor het vakbekwaamheidsdiploma)

Toets afgesloten terrein (alleen van toepassing voor het vakbekwaamheidsdiploma)

Praktijkexamen C (kan dus voor de toets laden/lossen en op een afgesloten terrein afgenomen worden)

Er zijn nieuwe richtlijnen voor vrachtautorijbewijs. Wil je hierover meer weten dan kun je dat vinden op Nieuwe rijbewijs richtlijnen

C rijbewijs voor iedereen

De overheid heeft bepaalde beroepen vrijgesteld van de Code 95.
Zie hieronder voor de beroepen of beroepscategorieën die vrijgesteld zijn van Code 95.

Uitzonderingen van code 95 verplichtingen