Vrachtautorijbewijs

Opleiding rijbewijs C

De opleiding voor het vrachtauto rijbewijs is een beroepsopleiding.

Vrachtwagenrijbewijs

Aanvullende voorwaarden Covid-19

  • Niet met meer dan twee personen in een voertuig, tenzij onderlinge afstand tenminste 1,5 m is, ook bij in- en uitstappen.
  • Bedieningsmiddelen (deurhendels, stuur, versnellingspook, handrem, spiegels, hoofdsteun, sluiting veiligheidsgordel, stoelknoppen, touchscreen, etc.) worden door de instructeur na elke leerling gedesinfecteerd met 70% isopropanolalcoholdoekjes of schoonmaakalcohol van 70 % (IPA) in andere vorm.
  • Vermijd fysiek contact, houd onderling tenminste 1,5 m afstand buiten de auto.
  • Plan extra tijd (10 minuten) tussen de lessen met twee leerlingen om het voertuig goed te reinigen door de instructeur en te ventileren door ramen/portieren tegenover elkaar te openen.
  • Aanvullend kunnen leerling en instructeur zelfstandig besluiten om een eenvoudig soort mondkapjes te dragen en handschoenen. Leerlingen moeten zelf zorgdragen voor deze beschermingsmaterialen als ze die willen dragen.
  • Het is aan te bevelen om de ventilatie/ airconditioning tijdens de les zo veel mogelijk uit te schakelen. En beperk ook luchtcirculatie door de ramen zowel mogelijk gesloten te laten. Het kan zijn dat dit verplicht wordt gesteld door het RIVM. Op dit moment is dat nog niet bekend.
  • Instructies en maatregelen ook in het lesvoertuig zichtbaar aangeven.

We kunnen 2 type chauffeurs onderscheiden; chauffeurs die beroepsmatig het vak uitoefenen en dus in het bezit moeten zijn van het vakbekwaamheids diploma en chauffeurs die niet beroepsmatig op een vrachtauto rijden of graag een camper besturen.

Het rijbewijs voor de chauffeur die geen beroepsmatige werkzaamheden verricht bestaat uit 2 theorie examens(RV1 en V2) en 1 praktijkexamen. Als exameneis geldt dat u in het bezit bent van een geldig rijbewijs B en een verklaring van geschiktheid van het CBR. Het CBR geeft de verklaring af aan de hand van een medische keuring welke uitgevoerd dient te worden door een Arbo Arts.

Het rijbewijs voor de vakbekwame(beroeps) chauffeur bestaat uit 3 theorie examens(RV1,V2,V3) en 3 praktijkgerichte examens(praktijkexamen C, toets laden/lossen, toets afgesloten terrein)

Theorie-examen (voor beide rijbewijzen noodzakelijk)
RV1, een gecombineerd examen van Verkeer en Techniek
V2, een examen mbt administratie

Vakbekwaamheid:

V3, een case studie met betrekking tot administratie (alleen van toepassing voor het vakbekwaamheidsdiploma)

Toets Laden/lossen (alleen van toepassing voor het vakbekwaamheidsdiploma)

Toets afgesloten terrein (alleen van toepassing voor het vakbekwaamheidsdiploma)

Praktijkexamen C (kan dus voor de toets laden/lossen en op een afgesloten terrein afgenomen worden)

Er zijn nieuwe richtlijnen voor vrachtautorijbewijs. Wil je hierover meer weten dan kun je dat vinden op Nieuwe rijbewijs richtlijnen