17 jarigen nieuws

16 en 17 jarigen nieuws

Op deze pagina proberen wij u van de juiste informatie te voorzien omtrent de komende wijzigingen in het autorijbewijs en de mogelijkheden voor het behalen van het B rijbewijs voor de 17 jarigen.
Wijzigingen voorbehouden!

Vanaf 1 november 2011 start het experiment “begeleid rijden” ook wel 2toDrive genoemd. Door de invoer van dit experiment kunnen jongeren hun autorijbewijs halen al vanaf 17 jaar. Na het behalen van het rijbewijs mogen jongeren tot hun 18de jaar alleen de weg op onder begeleiding van een coach.

Door de invoering van het experiment veranderen er een aantal zaken omtrent het behalen van het rijbewijs:

 • Jongeren mogen vanaf 16 jaar het theorie-examen voor de auto afleggen. De geldigheid van het theoriecertificaat wordt verlengt naar 1,5 jaar. Dit geldt nu ook voor de huidige reeds behaalde theorie certificaten.
 • Vanaf 16 jaar en 6 maanden mogen jongeren starten met het volgen van rijlessen.
 • Het praktijkexamen mag afgelegd worden vanaf 17 jaar.
 • Nadat de jongere het praktijkexamen met succes heeft afgerond mag hij tot zijn 18de verjaardag alleen autorijden onder begeleiding van een coach.

17 jaar

17 jarigen mogen praktijkexamen afleggen. Wanneer het rijbewijs voor de 18de verjaardag wordt behaald, dan mag er tot aan de 18de verjaardag alleen met een coach gereden worden.

E. van Drie Verkeersopleidingen en collega rijscholen kunnen door 2toDrive lessen aanbieden aan jongeren vanaf 16,5 jaar in plaats van vanaf 18 jaar. Een rijschool hoeft zich niet aan te melden als ze mee willen doen aan 2toDrive. Alleen jongeren melden zich aan via de website www.2toDrive.nl door een begeleiderspas aan te vragen. Op deze pas komen de namen van de coaches van de jongeren te staan. E. van Drie Verkeersopleidingen zal zelf controleren of de jongere 16.5 jaar oud is.

De Coach

Een coach is geen rijinstructeur, geeft geen rijles en verricht zelf geen bestuurdershandelingen. De jongere heeft inmiddels zijn rijbewijs behaald. In het buitenland is gebleken dat alleen de aanwezigheid van een coach een matigende en beschermende invloed op jongeren heeft.

Aan coaches worden een aantal eisen gesteld;

 • Moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B)
 • Moet minimaal 27 jaar oud zijn
 • Mag in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad
 • Mag in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad
 • Mag in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad
 • Mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden
 • Moet een geldig rijbewijs kunnen tonen

(bronvermelding: Ministerie van Infrastructuur en Milieu)
Heeft u nog vragen neem gerust kontakt met ons op. Wij informeren u graag.